Skip to content Skip to footer

Πένθος και εφηβεία

Αντιμετώπιση της απώλειας κατά τη διάρκεια ενός κρίσιμου αναπτυξιακού σταδίου

‘Oλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή μας βιώνουμε την απώλεια και το πένθος. Για κάποιους μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπίσουν τη συνθήκη αυτή και κυρίως οι έφηβοι. Το κρίσιμο αναπτυξιακό αυτό στάδιο της εφηβείας χαρακτηρίζεται από βαθιές αλλαγές στην αίσθηση της ταυτότητας, τις σχέσεις, τα συναισθήματα και την εν γένει δόμηση της προσωπικότητας. Μια απώλεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση ταυτότητας και την ικανότητα του εφήβου να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές ευελιξία και συναισθηματική αντοχή. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξετάσουμε τις ιδιαίτερες δυσκολίες του πένθους κατά την εφηβεία και θα παρουσιάσουμε κάποιους μηχανισμούς αντιμετώπισης

Τι είναι το πένθος; 

Η πράξη του πένθους είναι το πώς αντιμετωπίζουμε την απώλεια κάποιου ατόμου ή κάτι που είναι σημαντικό στη ζωή μας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απώλεια ενός αγαπημένου κατοικίδιου, τον τερματισμό μιας σχέσης ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Η λύπη, η οργή, η ενοχή και η μοναξιά είναι μερικά μόνο από τα πολλά συναισθήματα που μπορεί να βιωθούν κατά τη διάρκεια του πένθους. Η απώλεια είναι μια διαδικασία που διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση τις μοναδικές εμπειρίες ζωής, τις πεποιθήσεις που έχει χτίσει για τον εαυτό του και για τον κόσμο γύρω του, όπως επίσης και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης που υπάρχουν σε κάθε άτομο είναι μοναδικοί. 

Εφηβεία και πένθος 

Η ζωή ενός ατόμου υφίσταται πολλές κρίσιμες αλλαγές κατά την εφηβεία. Οι νέοι περνούν αυτή την περίοδο αρχίζοντας να εδραιώνουν την αίσθηση της ατομικότητας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας τους. Επίσης, δημιουργούν νέες φιλίες, επιδιώκουν νέα χόμπι και περνούν μέσα από πληθώρα συναισθημάτων. Μια απώλεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση ταυτότητας και την ικανότητα του εφήβου να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές. 

Οι έφηβοι μπορεί να έχουν πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πένθους αποδεχόμενοι την ιδέα του θανάτου και της απώλειας. Μπορεί να αισθάνονται άφθαρτοι και να δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Για κάποιους εφήβους  είναι δύσκολο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να ζητήσουν βοήθεια από άλλους, λόγω της έντασης των συναισθημάτων τους με αποτέλεσμα να νιώθουν μόνοι και απομονωμένοι στη διαδικασία του πένθος τους. 

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση του πένθους 

Αν και το πένθος είναι μια διαδικασία πρόκλησης, οι έφηβοι μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν κάποιους μηχανισμούς αντιμετώπισης για να τους βοηθήσουν να το ξεπεράσουν. Μερικοί από αυτούς αναφέρονται παρακάτω: 

  • Ενθαρρύνετε τους εφήβους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, είτε γράφοντας σε ένα ημερολόγιο, δημιουργώντας έργα τέχνης ή μουσική, είτε μιλώντας με έναν ενήλικα εμπιστοσύνης. Με αυτούς τους τρόπους αφομοιώνουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, τα κατανοούν σε βάθος και αν τους δοθεί ένα ασφαλές και ενθαρρυντικό περιβάλλον ανακουφίζουν το βαρύ και μπερδεμένο συναίσθημά τους
  • Παροτρύνετε τους εφήβους να ζητήσουν υποστήριξη από φίλους, μέλη της οικογένειας ή ακόμα να επισκεφθούν έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ενημερώστε τους ότι το να ζητήσετε βοήθεια είναι αποδεκτό, μη κατακριτέο και πως αυτό αποτελεί ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας.
  • Δημιουργήστε και διατηρήστε μια ρουτίνα: Βοηθήστε τους εφήβους να συνεχίσουν την καθημερινότητα τους, ακόμα κι αν αυτή έχει τροποποιηθεί. Σε μια απρόβλεπτη περίοδο, αυτό μπορεί να προσφέρει στα άτομα ένα αίσθημα ασφάλειας και ελέγχου.
  • Αυτοφροντίδα: Ενθαρρύνετε τους εφήβους να φροντίζουν τον εαυτό τους κατά τη διαδικασία του πένθους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αρκετό ύπνο, καλή διατροφή και σωματική δραστηριότητα.

Αναγνωρίστε την απώλεια: Ενθαρρύνετε τους εφήβους να αναγνωρίσουν την απώλεια και να βρουν τρόπους να τιμήσουν και να θυμηθούν το άτομο ή το αντικείμενο της απώλειας τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μνημείου, τη φύτευση ενός δέντρου ή τη συμμετοχή σε μια τελετή ή δραστηριότητα αποχαιρετισμού. 

Συμπέρασμα 

Το πένθος είναι μια δύσκολη διαδικασία για οποιονδήποτε, αλλά για τους εφήβους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική. Η εφηβεία είναι ένα κρίσιμο αναπτυξιακό στάδιο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές στην ταυτότητα, τις σχέσεις και τα συναισθήματα. Όταν συμβαίνει μια απώλεια σε αυτό το στάδιο, μπορεί να διαταράξει την αίσθηση του εαυτού του εφήβου και την ικανότητά του να ελίσσεται σε αυτές τις αλλαγές. Η ενθάρρυνση των εφήβων να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να αναζητήσουν υποστήριξη, να διατηρήσουν μια ρουτίνα, να ασχοληθούν με τη φροντίδα του εαυτού τους και να αναγνωρίσουν την απώλεια, θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τη θλίψη τους και να περάσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή ομαλά φτάνοντας στη αποδοχή. 

front-view-patient-psychologist
girls-couch-with-mugs