Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τι είναι η νευροψυχολογία

Η νευροψυχολογία είναι η επιστήμη που συνδυάζει την ψυχολογία και τη νευρολογία.  Αυτό που κάνει είναι να μελετά τη συνάφεια μεταξύ Νόησης και Συμπεριφοράς, με τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Στόχος είναι η κατανόηση των γνωστικών λειτουργιών του ανθρώπου, δηλαδή την παραγωγή λόγου και σκέψης, τη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, τη λήψη αποφάσεων, την επίλυση προβλημάτων και που εδράζεται το καθένα.

Που εφαρμόζεται και με ποιόν τρόπο

Νευροψυχολογία εφαρμόζεται στην έρευνα αλλά και στην κλινική πράξη.
Στην έρευνα ασχολείται με τη μελέτη της φυσιολογικής και παθολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου ενώ στην κλινική πράξη κάνει εκτιμήσεις μέσο νεύροψυχολογικών αξιολογήσεων για να εντοπίσει νοσήματα τα οποία αφορούν τις γνωστικές και συμπεριφορικές λειτουργίες. Η αξιολόγηση γίνεται με ειδικά τεστ τα οποία είναι προφορικά, οπτικά, κατασκευαστικά, ανάγνωσης και γραφής. Επιπλέον η συλλογή πληροφοριών για τον θεραπευόμενο γίνεται και με την βοήθεια των ειδικών ερωτηματολογίων και της κλινικής συνέντευξης.

Νευροψυχολογία και Θεραπευτική Παρέμβαση

Η θεραπευτική παρέμβαση σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται με τη χρήση ασκήσεων που στόχο έχουν την ενδυνάμωση των γνωστικών λειτουργιών. Ο νευροψυχολόγος γνωρίζει πως να παρέμβει θεραπευτικά σε κάθε θεραπευόμενο εξατομικευμένα βασιζόμενος στα αποτελέσματα των αξιολογήσεων.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει ο νευροψυχολόγος

Ο νευροψυχολόγος έχει όλα τα εργαλεία για να αξιολογήσει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ατόμου.  Μέσα από αυτές μπορεί να διαγνώσει τα νοσήματα και τις παθήσεις πού έχει το άτομο ώστε να μπορέσει να βγάλει σωστή θεραπευτική παρέμβαση.

Η επαναφορά και η ενδυνάμωση της νοητικής ικανότητας είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη λειτουργικότητα του ατόμου σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Γνωρίζοντας όλες τις παραμέτρους, ο νευροψυχολόγος ψυχοεκπαιδεύει τον ασθενή και την οικογένειά του με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει η αποθεραπεία να έχει το δυνατό  καλύτερο αποτέλεσμα. 

Κατά τη διάρκεια ολων αυτών των σταδίων, ο νευροψυχολόγος βοηθά τον θεραπευόμενο να κατανοήσει την κατάστασή του, να αντιμετωπίζει τις όποιες δυσκολίες στην καθημερινότητά του και σιγά-σιγά να οδηγηθεί σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Για ποιο λόγο ένα άτομο πρέπει να απευθυνθεί σε νευροψυχολόγο

Τα άτομα που μπορούν να απευθυνθούν σε ένα νευροψυχολόγο είναι αυτά τα οποία έχουν παρατηρήσει, είτε οι ίδιοι είτε οι οικείοι, πως παρουσιάζουν προβλήματα με τη νοητική τους ικανότητα, την κριτική σκέψη και το λόγο. Επιπλέον, άτομα της οικογενείας ή φίλοι μπορούν να ζητήσουν ενημέρωση και συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν ένα άτομο που έχει νευροψυχολογικές διαταραχές, όπως επίσης και φροντιστές για εκπαιδευτικούς λόγους.

Βασικοί λόγοι που κάποιος πρέπει να επισκεφτεί ένα νευροψυχολόγο είναι η ύπαρξη κρανιοεγκεφαλικων κακώσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, όγκο στον εγκέφαλο κ.α.

Άτομα τα οποία πάσχουν από νευρολογικά η νευροεκφυλιστικά νοσήματα ή έχουν εκτεθεί σε τοξικές καταστάσεις οπως αλκοόλ, ναρκωτικά. Ασθενείς με  ψυχιατρικές διαταραχές και χρόνια χρήση ψυχοφαρμάκων.